14th European Epilepsy Congres

Maria Moldovanu, medic radiolog în luna iulie, curent, a participat la cel de-al 14-lea Congres European dedicat Epilepsiei, care a avut loc în  Geneva, Switzerland. 

În cadrul congresului s-au reunit medici din 83 de țări, programul a cuprins peste 100 de sesiuni, în care 320 de speakeri au prezentat prelegeri și discursuri despre progresele în #diagnostic și #tratament, noi #cercetări, #chirurgia_epilepsiei și #aspectele_sociale ale #epilepsiei.

  În plus, programul a oferit 32 de sesiuni paralele, cu subiecte precum status epileptic, neuroimagistică, epileptologie pediatrică și adultă, neuropsihologie, științe de bază, genetică, chirurgie, epilepsie rezistentă la medicamente și tratament.

    În completarea programului a fost o sesiune privind Planul de acțiune global intersectorial pentru epilepsie și alte tulburări neurologice (IGAP) „Pregătește-te pentru următorul deceniu: Avansarea cercetării, diagnosticării și îngrijirii epilepsiei în 2022-31: plan de acțiuni globale”.

  Menționăm că Centrul De Diagnostic German este primul Centru Medical din Moldova, care a pus la dispoziția pacienților tehnologii moderne de diagnostic, Rezonanța Magnetică 1,5T și 3T, care ulterior au fost completate cu protocoale avansate axate pentru un diagnostic mai amănunțit și exact al unor patologii specifice: Protocolul Epileptic, Tractografia, Rezonanța Magnetică 3T protocol avansat în patologiile cerebrale (DTI, Spectroscopie, Difuzie, Perfuzie) ș.a.   

   RMN Protocol Epileptic este un examen imagistic noninvaziv care măsoară modificarile din tesuturi, la nivel cerebral. Este efectuata folosind acelasi aparat de rezonanta magnetica nucleara ca in cazul examenul RMN conventional, dar se utilizează o serie de secvente suplimentare care furnizează detalii cu privire la structura creierului și poate identifica regiunile lezionale sau anormalitățile structurale ce ar putea să producă crizele epileptice.

RMN Protocol Epileptic – este o investigație imagistică complexă din punct de vedere tehnic – poate predispune la artefacte, iar procesarea și interpretarea necesită expertiza unui medic cu o pregătire specială în domeniu.Totodată Maria Moldovanu, este medicul radiolog care are cea mai bună specializare și pregătire din Republica Moldova,  pentru diagnosticul imagistic al Epilepsiei. Aceasta este membru ECR (European Society of Radiology) și are o nivel avanansat de pregătire și competențe imagistice de diagnostic de nivel european.