Care sunt cei mai importanți hormoni care mențin echilibrul organismului la femei

De multe ori asociem analizele hormonale doar cu dezechilibre ale glandei tiroide. Contrariu însă, fiind faptul că de secreția hormonilor sunt responsabile mai multe organe precum pancreasul, hipofiza, suprarenalele, ovarele ș.a.
Hormonii au rolul de a regla buna funcționare a întregului organism.
Aceștea circulă prin sânge către țesuturi și organe, transmițând mesaje și reglând diferite funcții.
Variațiile lor se pot vedea pe corp, după dispoziție, în somn sau în starea generală.
Pentru fiecare glandă endocrină există mai multe tipuri de analize. Acestea sunt necesare de a fi efectuate la indicația medicului specialist după o consultație sau când se manifestă prin dezechilibre și prezența unor simptome.
Rezultatele sunt complexe și implică o interpretare corectă pentru ca pacientul să fie sigur în inițierea unui tratament.
Care sunt cei mai importanți hormoni care mențin echilibrul organismului la femei?
Hormonii tiroidieni
Tiroida joacă un rol foarte important în viata unei femei. Hormonii tiroidieni controlează, printre altele, apetitul, nivelul de energie, durata și intensitatea menstruației. Disfuncțiile pot să apară în două cazuri, atunci când nivelul acestora este crescut – HIPERTIROIDISM, sau când nivelul acestora coboară sub normă – HIPOTIROIDISM.
Progesteronul
Progesteronul este un hormon sexual ce crește și apoi scade în timpul menstruației, ajutând la adaptarea uterului în prezența spermatozoizilor. Un nivel scăzut al acestuia se poate manifesta prin complicații ale sarcinii, menstruații anormale și neregulate sau creștere în greutate. Nivelul acestuia poate fi aflat cu ușurință printr-o analiză de sânge.
Melatonina
Acest hormon reglează ritmul circadian (ciclul de veghe și somn) al corpului și vă ajută să dormiți noaptea. În plus, joacă un rol important în reglarea apetitului și a nivelului de energie. Un nivel scăzut al melatoninei se manifestă prin somnolența în timpul zilei și energie în timpul serii (moment în care corpul ar trebui să se pregătească de somn).
Hormonii paratiroidieni
Hormonii glandei paratiroide reglează funcțiile organelor și nivelul de calciu. Acest hormon este delegat să mențină nivelurile constante de calciu care circulă în corpul uman. Calciul este important nu doar pentru sănătatea oaselor, dar și pentru transmiterea impulsurilor nervoase, contracțiilor mușchilor, secretării de hormoni și altor reacții chimice și enzimatice. Nivelurile hormonului paratiroidian care sunt fie scăzute, fie prea ridicate pot duce la probleme cu rinichii, oasele și pot provoca schimbări ale nivelurilor de calciu și vitamina D din corp.
Grelină
Grelina este un hormon produs și eliberat în principal de stomac, în cantități reduse, este eliberat și de intestinul subțire, de pancreas și de creier. Grelină mai este denumită și “hormonul foamei” pentru că stimulează apetitul, crește aportul de alimente și contribuie la menținerea depozitelor de grasimi. Nivelurile de grelină vor crește dacă ținem o dietă, ceea ce explică parțial de ce pierderea în greutate este dificil de menținut. De asemenea, se pare că tulburările de somn și stresul cronic cresc nivelurile de grelină, favorizând creșterea în greutate.
Insulina
Insulina este un hormon secretat în mod normal de către organism, mai precis, la nivelul pancreasului, și care deține rolul principal de a facilita pătrunderea glucozei în celule, pentru utilizarea ei ca sursă primară de energie în desfășurarea proceselor metabolice. Cel mai important rol al insulinei în organism este interacțiunea sa cu glucoza pentru a permite celulelor să utilizeze glucoza ca energie. Nivelurile crescute (hiperglicemie) sau coborâte (hipoglicemie) ale insulinei provoacă dezechilibre și chiar patologii precum : diabet, patologii cardiovasculare, ovare polichistice ș. a.
Cortizolul
Cortizolul este deseori denumit „hormonul de stres” datorită legăturii sale cu răspunsul la stres. Deoarece majoritatea celulelor din organism au receptori pentru cortizol, acesta are un impact asupra unor multiple procese din corp. Cortizolul ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge (crește glicemia prin intermediul gluconeogenezei), suprimă răspunsul sistemului imunitar și consolidează memoria. Controlează echilibrul hidroelectrolitic și ajută la controlul tensiunii arteriale. La femei, cortizolul are un rol în dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.
IMPORTANT!!!
Atât femeile, cât și bărbații pot dezvolta dezechilibre hormonale. De aceea este important controlul profilactic și efectuarea testelor de laborator.
Starea de bine ne-o putem asigura doar dacă ne adresăm la timp la medic, înainte de apariția simptomelor și patologiilor.