Consultația medicului neurolog. Când și de ce este necesară.

Medicul neurolog este specialistul care se ocupă de diagnosticul și tratamentul tuturor afecțiunilor sistemului nervos central (creierul și măduva spinării) și periferic (implică toți nervii cranieni, spinali și prelungirile acestora).
Care sunt simptomele care indică necesitatea unei consultații neurologice?
Deoarece sistemul nervos este un pilon de bază în coordonarea multor funcții din organism, respectiv și simptomele pot fi destul de diverse. Mai mult, foarte important este faptul că simptomele afecțiunilor neurologice diferă în funcție de cauzele ce le-au determinat. Și dacă în unele cazuri e vorba de un dezechilibru simplu, uneori acestea pot fi asociate sau se pot complica pe parcurs. Cele mai frecvente acuze care le prezintă pacienții și sunt semne că e timpul unei consultații la medicul neurolog sunt:
-amețeală și dureri de cap;
-agitație și nervozitate;
-tulburări de vedere, vorbire sau auz;
-durere la nivelul coloanei vertebrale care poate iradia în membre;
-tulburări de somn și memorie;
-tremur al membrelor și tulburări de echilibru, ș.a.
Cum se desfășoară un control neurologic?
Când un pacient vine la medicul neurolog întâi de toate va povesti simptomele și acuzele pe care le are. După care specialistul va efectua controlul clasic și va evalua starea generală a pacientului. În unele cazuri, însă, aceasta nu este suficient pentru a stabili cu exactitate un diagnostic. De aceea pe lângă consultație, medicul neurolog vă poate indica analize de laborator sau investigații imagistice.
Natura unei afecțiuni neurologice poate fi diferită ca complexitate. Din acest motiv pentru binele pacientului și pentru succesul unui tratament este nevoie de mai mult timp și mai multe investigații, spre deosebire de cazurile simple când după o singură consultare se prescrie tratament și se îmbunătățește starea sănătății imediat.
Ce oportunități de diagnostic vă oferă Centrul de Diagnostic German?
Atunci când hotărâți să faceți o programare la consultația neurologului, trebuie să cunoașteți că avem doi dintre cei mai buni medici neurologi și cu experiență profesională semnificativă, doamna Ludmila Buza și doamna Larisa Soltan.
În cazurile mai complicate, de care vorbeam mai sus, aveți posibilitatea (la necesitate) să efectuați teste de laborator complexe în laboratorul CDG, care oferă o gamă de peste 1600 de tipuri de analize. La fel și în cazul investigațiilor de înaltă performanță. Departamentul de imagistică, fiind cel mai dotat departament din țară, cu tehnologii avansate și metode unice de a investiga leziuni fine și patologii ascunse.
Rezonanța Magnetică 1,5T și 3T, Tomografie Computerizată sau Dopplerul vascular. Sunt investigații a căror aplicație este destul de informativă atunci când vine vorba de patologii ascunse ale sistemului nervos: accidente vasculare, hernii ale coloanei vertebrale, formațiuni de volum, focare epileptice sau alte modificări organice.
Conform studiilor există mai mult de 600 de tulburări neurologice care afectează milioane de persoane anual. Diferite după severitate și simptome, și diferite de la persoană la persoană.
Fiecare pacient trebuie abordat individual, dar complex. Deoarece afecțiunile neurologice sunt incredibil de dificile atât pentru persoana care le are, cât și pentru cei dragi. Aceste tipuri de tulburări apar în diferite forme și dimensiuni și pot afecta persoanele de toate vârstele.
În concluzie, orice patologie poate fi tratată, atunci când este diagnosticată corect, dar și la timp.