Herniile de disc. Tactica stabilirii unui diagnostic exact.

Hernia de disc este o afecțiune care apare ca rezultat al deteriorării inelului fibros discal ce permite conținutului elastic al acestuia (nucleul pulpos) sa iasa în afară.
Un disc herniat datorită contactului sau compresiei exercitate asupra nervilor sau măduvei spinării poate sa determine apariția durerii, amorțelei și slabiciuni la nivelul mâinii sau picioarelor. Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient, dar și în functțe de locul în care se află hernia. Durerea poate crește treptat, iradiind de-a lungul fibrelor nervoase, de la moderată la foarte intensă. Daca herniile nu sunt diagnosticate din timp, acestea se pot agrava rapid
Cele mai comune semne si simptome ale herniei de disc sunt:
-Durerea de picior sau de mână ( în dependență de regiunea și partea afectată)
-Amorțeală sau furnicături ( la fel cel mai des în regiunea membrelor)
-Slăbiciune accentuată
-Scăderea capacității de lucru ș.a.
În fiecare an, până la 2% dintre oameni primesc diagnosticul de hernie de disc. Deși o hernie de disc se poate întâmpla oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, cel mai adesea apare la nivelul cervical și lombar inferior, mai rar întâlnită la nivel toracal.
Pentru a stabili un diagnostic exact este necesar un ansamblu de investigații. Totul, însă începe cu consultația medicului specialist, examenul clinic al pacientului. Acesta poate fi neurolog, ortoped-traumatolog, sau neurochirurg. Doar după o consultație detaliată tactica medicală va fi continuată cu indicația unor metode imagistice de diagnostic pentru stabilirea diagnosticului exact.
–Radiografia Digitală, care nu poate pune diagnosticul de hernie de disc, dar poate depista unele cauze ale durerii de spate, spre exemplu dacă pacientul are o fractură osoasă.
–Tomografie computerizata (CT) – cu ajutorul razelor X se obțin imagini în diferite planuri ale coloanei vertebrale și ale structurilor paravertebrale. Nu este cea mai precisă investigație pentru a determina prezența sau absența unei hernii, întrucăt Tomografia Computerizată este mult mai informativă pentru structurile osoase.
–Rezonanța Magnetică(RMN) – este examinarea preferată de medici cand vine vorba de investigarea unei hernii de disc. Prin rezonanța magnetică se obțin imagini 3D ale coloanei vertebrale și ale structurilor paravertebrale. Examenul RMN permite vizualizarea nivelul herniei discale, dimensiunile, forma precum și efectul asupra radiculelor nervoase sau structurii medulare. Examenul RMN este informativ atît pentru stabilirea diagnosticului herniei discale, evaluarea dinamică dimensională cît și postoperatorie.
Numai după consultația medicului specialist, după efectuarea investigațiilor necesare și stabilirea unui diagnostic exact, pacientului i se poate recomanda metoda de tratament. În dependență de tipul herniei, localizare, simptomelor și riscurilor pe care le prezintă se evaluează complexitatea și tactica tratamentului, care poate fi medicamentos sau chirurgical.
Pacienții care aleg Centrul de Diagnostic German au posibilitatea să efectueze atât consultații, cât și investigațiile necesare, toate în aceeași instituție și la cele mai înalte standarde de diagnostic, deoarece Centrul de Diagnostic German, este dotat cu cele mai performante aparate de imagistică medicală și primul Centru Medical care a adus în Moldova aparatele de Rezonanță Magnetică 1,5T și 3T, Tomografie Computerizată 384 slice-uri cu o doză minimă de radiații, Radiografie Digitală clasa Expert. Pe tot parcursul a 12 ani de activitate, acestea au fost dotate și completate cu protocoale avansate pentru diagnosticul amănunțit al unor patologii și rămâne în continuare a fi LIDER la investigațiile imagistice de înaltă performanță!
În concluzie, pentru a diagnostica o hernie de disc sunt necesare mai multe etape, de la anamneză, examen clinic până la examinări imagistice, abordarea serioasă față de problemă și luarea măsurilor necesare pentru a stabili un diagnostic exact, precum și a unui tratament corect!