Imagistica prin rezonanța magnetică.

Rezonanta Magnetica

Imagistica prin rezonanța magnetică (mai cunoscută sub numele de RMN – rezonanţa magnetică nucleară) este utilizată pentru examinarea țesuturilor moi și permite vizualizarea creierului și măduvei spinării, dar și a organelor interne fără utilizarea razelor X, aşa cum se întâmplă în cazul radiografiei tradiţionale şi a tomografiei computerizate. RMN este indispensabilă în depistarea precoce a maladiilor grave, precum cancerul, dar și a tulburărilor nervoase sau afecțiuni ale aparatului locomotor.

 

RMN se utilizează cel mai frecvent pentru examinarea coloanei vertebrale și sistemului central nervos. Această metodă permite evaluarea cu exactitate a structurii organelor, depistarea patologiilor, tumorilor, traumelor etc. Examenul RMN este utilizat pe larg în angiologie, oncologie, urologie și alte domenii ale medicinei.

Mai mult, RMN permite neinvaziv, adică fără intervenție chirurgicală investigarea funcțiilor organelor: de exemplu măsurarea vitezei fluxului sanguin, lichidului cefalorahidian, determinarea nivelului de difuzie în țesuturi, monitorizarea cortexului cerebral, și multe altele. Astfel, cu ajutorul unei investigații pot fi determinate mai multe aspecte ale sănătății omului.

În timpul investigației RMN pacientul se află în poziție orizontală și se introduce într-un tub cu un câmp magnetic puternic pentru 15-20 de minute în dependență de tipul de investigație. Pacientul trebuie să stea nemișcat. Procedura nu este dureroasă, însă este foarte gălăgioasă, iar pentru diminuarea disconfortului pacienților li se propun să-și pună căști.

Investigația RMN nu necesită o pregătire suplimentară. Pacientul poate administra în continuare medicamentele prescrise, să nu se limiteze în hrană sau lichide,poate face și alte proceduri medicale. Femeilor li se recomandă să nu se machieze în ziua investigației, deoarece fardurile, rimelul și alte produse cosmetologice pot împiedica obținerea unor imagini calitative, astfel diminuând din calitatea procedurii.

Descoperă prețul serviciului pentru rezonanța magnetică în Chișinău aici.