Întrebări frecvente - Centrul De Diagnostic German

Întrebări frecvente

Investigația prin Rezonanţa Magnetică (IRM sau RMN) este folosită pentru exameninarea tuturor regiunilor organismului, chiar și întregului corp la necesitate. Prin RMN pot fi evaluate cu exactitate:
– Maladiile cerebrale;
– Afecţiuni ale țesuturilor moi ale feței și gâtului;
– Maladii oftalmologice și otorinolaringologice;
– Afecțiunile benigne și maligne ale glandelor mamare;
– Maladiile coloanei vertebrale;
– Depistarea şi stadializarea tumorilor;
– Maladiile ficatului şi a altor organe abdominale;
– Patologiile organelor bazinului mic, în special a prostatei la bărbați;
– Leziunile traumatice și afecţiunile articulațiilor, mușchilor, tendoanelor, ligamentelor;
– Malformații congenitale și boli dobândite ale sistemului cardiovascular;
– Afecţiuni ale vaselor sanguine, tulburări de hemodinamică

Echipamentul de rezonanță magnetică nu folosește raze X (Roentgen) sau preparate ionizante radioactive în timpul investigației. Rezonanța magnetică emite doar unde magnetice, care nu sunt ofensive  pentru organismul uman, iar datorită acestora soft-urile computerizate ale aparatului permit reconstrucția tridimensională a organelor corpului uman. Astfel RMN este o metodă imagistică neiradiantă, neinvazivă și indoloră.

Majoritatea investigațiilor prin Rezonanţa Magnetică nu necesită pregătire specială. Alimentaţia şi activitatea de rutină zilnică nu necesită modificări.

Dacă sunteţi tratat cu medicamente continuaţi tratamentul, dar obligator anunțați despre aceasta personalul medical înainte de a începe examinarea. Înainte de a intra în camera de examinare,

Dumneavoastra veţi fi solicitat sa lăsaţi, într-un loc sigur, obiectele care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic. Printre aceste obiecte se enumeră:
– monede;
– bijuterii;
– ceasuri;
– carduri bancare;
– dispozitive auditive;
– chei;
– agrafe metalice;
– alte obiecte metalice.
În unele cazuri, o să fiţi rugat să îmbrăcaţi halatul de spital pentru a evita interferenţa de la metalul prezent în haine.

Consultati-Vă cu medicul Dumneavoastră dacă aţi avut intervenţii chirurgicale cu implantarea dispozitivelor și protezelor metalice, sau purtaţi oricare dispozitiv din următoarele:
– Pacemaker;
– Neurostimulator;
– Implante metalice;
– Clipsuri chirurgicale;
– Dispozitiv implantat de infuzie a medicamentelor;
– Corp străin metalic în ochi;
– Plăgi prin armă de foc (gloanţe/alice);
– Eyeliner permanent.

În general Rezonanța Magnetică este inofensivă. Totuși, obligator e necesar să anunțați personalul medical înainte de examinare, dacă sunteţi însărcinată sau alăptați!

Dacă alăptaţi la sân și efectuați examenul prin Rezonanţa Magnetică cu administrarea substanței de contrast, atunci va fi necesar să planificaţi alimentaţia artificială a copilului pentru 48 ore după examenul prin Rezonanţa Magnetică pentru a permite eliminarea contrastului din organism.

Examinarea unor regiuni ale corpului prin RMN, necesită adoptarea unei poziții culcate, iar mișcările ar putea distorsiona imaginile. De aceea Vă rugăm să anunțați despre anumite probleme ale sistemului locomotor la efectuarea programării.
Totodată, tehnicianul care efectuează investigația, este în contact permanent cu Dumneavoastră pe parcursul întregii perioade de scanare prin intermediul unui sistem audio și video. Dacă Vă simţiţi inconfortabil pe parcursul scanării, anunţaţi imediat tehnicianul care Vă va acorda toată asistenţa necesară.

Da, este posibilă scanarea întregului corp prin Rezonanță Magnetică.
Graţie faptului că sistemul nostru de Rezonanţă Magnetică este echipat cu masă mobilă și în asociere cu tehnologia TIM (Total Imaging Matrix), este posibilă scanarea pe parcursul unei examinări a întregului corp uman, lucru imposibil anterior.

Prin metoda Rezonanţă Magnetică se examinează capul, toracele, abdomenul, organele bazinului mic, articulaţiile, coloana vertebrală, membrele superioare şi inferioare.
La fel, sistemul nostru de Rezonanţă Magnetică poate diagnostica maladii ale vaselor sanguine cerebrale, cervicale, abdominale şi a membrelor.

Cu cât mai multă informaţie va avea medicul imagist din investigaţiile anterioare, cu atât mai specifică şi exactă va fi interpretarea examenului prin Rezonanţă Magnetică, inclusiv o apreciere a evoluției în dinamică a patologiei. Corelarea rezultatelor Rezonanţei Magnetice cu datele CT, ale radiografiei convenţionale şi ultrasonografiei este deseori foarte utilă.

Pentru a obţine informaţii privind preţul serviciilor medicale acordate, dar și orice alt detaliu referitor la programul nostru, medici specialiști și examinări medicale, vă rugăm să ne telefonați la numărul serviciului Call Centru 022 84 00 00.

Da, rezultatele examenului Dumneavoastră prin Rezonanţă Magnetică vor fi confidențiale, prelucrate și păstrate în conformitate cu Legea nr. 133 din …. Privind Protecția Datelor cu Caracter Personal. Doar comunicate unei persoane terțe doar cu la solicitarea și consimțământul Dvs.. Pentru aceasta, Dvs. Veți fi rugat (ă) să complectați un formular special cu datele acestei persoane. Astfel, Vă asigurăm că nimeni nu va putea avea acces la informațiile medicale personale fără consimţământul Dumneavoastră.

Dacă aveţi nevoie de copii ale rezultatului examenului RMN efectuat anterior, le puteți obține la sediul CDG, în format electronic sau tipărite pe suport de hârtie specială, cu condiția respectării procedurii de identificare și achitând costul serviciului de eliberare repetată a concluziei medicale.

Rezonanţa Magnetică este o metodă radiologică utilizată de către medici pentru a examina organele interne a organismului uman şi a obţine date clinice importante pentru stabilirea diagnosticului. Rezonanţa Magnetică obţine imagini ale organelor interne fără a utiliza radiaţia ionizantă cum este cazul radiografiei convenţionale sau Tomografiei Computerizate. Rezonanţa Magnetică este o metodă de examinare neinvazivă fără efecte adverse cunoscute. Este o metodă de diagnostic importantă, indoloră, care permite medicului imagist de a privi unele zone anatomice din interiorul corpului uman, ce nu pot fi vizualizate la investigații mai simple. Rezonanţa Magnetică produce o serie de imagini în mai multe planuri asigurând un contrast excelent dintre diferite ţesuturi moi, ceea ce permite depistarea multor maladii la stadii mult mai precoce, ameliorând cu mult rezultatul tratamentului şi prognosticul pentru pacient.

Pentru programări puteți apela la numărul de telefon 022 84 00 00 și veți lua legătura cu un operator care o să vă dea toate informațiile legate de spațiile libere, specialiștii și echipamentele medicale de la CDG.

La fel, puteți lăsa un mesaj/suna pe numărul de viber, whatsapp 060 84 00 00 , expedia un mesaj pe pagina CDG din rețelele sociale.

Noi Vă rugăm să vă prezentați la Centrul de Diagnostic German cu 10-15 min înainte de ora programării, să aveți cu Dvs. un act de identificare, indicația medicului specialist care va recomandat investigația şi orice alte rezultate diagnostice relevante anterioare (tomografie computerizată, radiografii convenţionale, rezultatele USG).
!!! Pentru unele proceduri medicale, veți fi rugat să veniți cu o oră mai devreme la CDG şi să aveţi un şofer dacă conduceţi automobilul.

Când veniți la CDG, Vă rugăm să aveți cu Dvs. Buletinul de identitate (sau alt act de identitate valabil), adeverința de naștere (în cazul copiilor), biletul de trimitere de la medicul specialist (dacă ați efectuat deja o consultație), alte documente medicale recente ce au legătură cu investigația pe care urmează să o efectuați.

La Centrul de Diagnostic German rezultatele analizelor, examinărilor medicale, consultațiilor sunt eliberate, în dependență de specificul lor, în formă scrisă pe suport de hârtie, în format electronic pe CD și pelicule în cazul investigațiilor radiologice.

În momentul în care luați rezultatul investigației puteți solicita să discutați cu medicul care a efectuat investigația. Acesta vă poate explica unele detalii despre regiunea investigată.
Important!!!
Medicul radiolog emite doar concluzia radiologică, iar diagnosticul medical și tratamentul este prescris de către medicul specialist.

În cazul când nu vă puteți prezenta la investigația programată sau aveți unele contraindicații, vă rugăm să ne apelați cât mai curând posibil la numărul de telefon 022 84 00 00, pentru a anula programarea sau pentru a vă reprograma pentru altă zi.

Tomografia Computerizată este o metodă de diagnostic care la moment permite investigarea tuturor părților corpului, îndeosebi utilă pentru examinarea plămânilor, organelor abdominale, sistemului cardio-vascular si cel osos. Foarte des Tomografia Computerizată este utilizată în urgențele medicale pentru depistarea traumatismelor, leziuni sau fracturi ale oaselor.

La Centrul de Diagnostic German aveți acces la cel mai performant aparat de Tomografie Computerizată disponibil la moment în RM, care folosește o doză minimă de radiații. Cu toate acestea nu este recomandată examinarea prin Tomografie Computerizată în scop profilactic. Este indicat ca înainte de investigație să consultați un medic specialist, care vă va elibera o îndreptare pentru investigație (în cazul în care veți avea nevoie de ea)

Investigațiile prin Tomografie Computerizată sunt sigure, rapide și indolore. În timpul procedurii pacientul este culcat pe spate, iar investigația durează doar căteva minute, în dependență de regiunea investigată.

Copiii pot face o investigație doar la indicația medicului. Mai mult, datorită echipamentului modern de Tomografie Computerizată la care timpul de scanare este foarte scurt, investigațiile pediatrice sunt efectuate fără necesitatea anesteziei. Masa dispune de un suport special pentru siguranța copiilor, iar unul din părinți poate însoți copilul pe toată durata investigației.

Majoritatea investigațiilor prin Tomografie Computerizată nu necesită o pregătire specială, iar după asta pacientul își poate continua activitățile zilnice. Excepție fac investigațiile abdominale și ale bazinului mic. Pregătirea pentru aceste investigații o găsiți aici.

Nu este recomandată efectuarea Tomografiei Computerizată din proprie inițiativă, cu scop profilactic. Doar în dependență de anamneza fiecărui pacient și patologia suportată, medicul specialist va indica frecvența corectă a investigațiilor prin Tomografie Computerizată.

Datorită utilajului ultraperformant și a tehnologiilor de ultimă generație, viteza scanării la aparatul de Tomografie Computerizată, Siemens Somatom Definition Edge 384 slice, este de 23 cm/sec, ceea ce face ca întreaga investigație să dureze între 2 și 7 minute.

Da. Implanturile metalice de orice tip, nu sunt o contraindicație pentru a efectua o investigație prin Tomografie Computerizată.

Mai mult! Centrul de Diagnostic German dispune de cel mai performant tomograf care este dotat suplimentar cu un soft special Dual Energy. Acesta permite micșorarea artefactelor produse de implanturile metalice ceea ce oferă o vizualizare mai bună a zonei investigate.

Mamografia Digitală este o investigație radiologică care la necesitate este indicată de către medicul mamolog dacă se suspectează o patologie a glandei mamare, sau inclusiv cu scop profilactic femeilor trecute de 40 de ani.

Mamografia este recomandată de efectuat cu scop profilactic cel puțin o dată în doi ani, fără indicația medicului, dacă ați depășit vârsta de 40 ani. Aceasta permite depistarea timpurie a unei patologii ale glandei mamare, atunci când tratamentul este încă foarte efectiv.

Investigația este recomandată de a se face profilactic după vârsta de 40 de ani, sau mai devreme doar la indicația medicului.

Tehnologiile moderne permit efectuarea mamografiei fără durere majoră. Veți fi investigate într-un timp scurt și veți simți doar un discomfort din cauza presiunii aplicate asupra glandei mamare pe parcursul investigației.

Mamografia este o investigație ce nu necesită abaterea de la activitățile zilnice și nu presupune o pregătire specială. Este recomandat doar în ziua investigației să nu fie folosite deodorante, creme sau alte produse de îngrijire a pielii care pot influența rezultatul acesteia.

Cu scop profilactic, Mamografia poate fi efectuată o dată la 2 ani, după vârsta de 40 ani. Iar în cazul unor patologii, medicul mamolog poate recomanda investigația a fi efectuată mai des.

Ultrasonografia permite investigarea organelor abdominale, bazinului mic, glandei tiroide și glandei mamare. La fel, la aparat special destinat se efectuează ultrasonografia cordului și a vaselor sangvine.

Ultrasonografia organelor abdominale și ale bazinului mic necesită o pregătire specială, care începe cu o zi înaintea investigației. Pentru eficacitatea ultrasonografiei, vedeți pregătirea aici https://cdg.md/pregatiri-pentru-investigatii/. Celelalte regiuni ale corpului nu necesită o pregătire specială.

Ultrasonografia este o investigație absolut inofensivă și poate fi efectuată de câte ori este necesară sau indicată de către medicul specialist.

Medicul imagist doar efectueză investigația și indică toate detaliile vizualizate în concluzia radiologică. În baza acestei concluzii, deja medicul specialist în urma unei consultații, va prescrie tratamentul necesar.

Deoarece este inofensivă, ultrasonografia poate fi efectuată la orice vârstă.

Ultrasonografia oferă informații privind structura și starea organelor investigate sau unele disfuncții de care suferă pacientul.

Ultrasonografia poate fi efectuată inclusiv cu scop profilactic, periodic de către orice pacient care are grijă de sănătatea sa, fără a fi necesară obligator indicația medicului.

0