Patologiile autoimune și testele de laborator

Patologii autoimune

O boală sau o tulburare autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit organismul.

Prin ce se caracterizează o boală autoimună?

În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul, în timp ce în patrologiile autoimune, sistemul imunitar percepe o parte a corpului ca pe una străină și eliberează anticorpi pentru a o distruge.  

De obicei, sistemul imunitar poate face diferența dintre celulele străine și celulele proprii. 

Astfel, pot fi afectate: globulele roșii ale sângelului, vasele sangvine, țesutul conjunctiv, sistemul endocrin,  sistemul muscular, articulațiile, centrii nervoși sau pielea.
Consecințele  pot fi grave, iar stabilirea la timp a diagnosticului și inițierea tratamentului la momentul oportun pot evita invaliditatea.

Cum recunoaștem o patologie autoimună?

În fazele incipiente, bolile autoimune sunt dificil de diagnosticat, deoarece simptomele nu sunt prea bine vizibile și greu de descris. Diagnosticul este stabilit în urma unui examen fizic, în funcție de simptomele pacientului, istoric medical complet și efectuarea testelor autoimune de laborator necesare.

Deci, foarte mult contează implicarea medicului specialist și efectuarea analizelor de laborator corecte și necesare.

Care sunt factorii ce favorizează apariția patologiilor autoimune 

Toxinele din mediul înconjurator, ereditate, sau moștenirea genetică, virusuri, radiațiile solare – sunt doar o parte din factorii care pot cauza sau favoriza apariției unei patologii autoimune. Și dacă în unele situații ne putem proteja sau preveni, atunci în situațiile legate de factorul ereditar – nu. Soluția, însă, este să diagnosticăm la timp pentru a lua toate măsurile necesare pentru tratament și profilaxie. 

Care sunt cele mai frecvente și cunoscute patologii autoimune?

Exista mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune care afecteaza o gama largș de parti ale corpului. Doar o parte ne sunt cunoscute și fiecare din noi știe depre: Diabetul zaharat de tip 1, Scleroza multiplă, Poliartrita reumatoidă, Psoriazisul, Boala celiacă, Hepatita autoimună etc.

La Centrul de diagnostic German

aveți acces la un Laborator de diagnostic performant, care vă pune la dispoziție peste 1600 de tipuri de analize. 

  În cazul patologiilor autoimune – pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului, efectuăm texte cu maximă precizie, pe loc, în laboratorul CDG. Iar pentru  pentru cazurile mai individuale şi rar întâlnite, testele se vor efectua în Germania, în laboratoarele Limbach Group – cel mai mare grup de specialitate din Germania. În acest fel acuratețea și exactitatea rezultatelor este de 99,99%.