Pregătiri pentru investigații

IRM a abdomenului cu/fără contrast;
– IRM regim Colangiografiei(MRCP) cu/fără contrast;
– IRM a pancreasului cu/fără contrast;
– IRM screening a întregului corp;
– IRM Enterografia;
– IRM Urografia.

Cu o zi înainte de investigaţie:
Dieta: trebuie să fie excluse din alimentatie fibre dure (varză, alte legume şi fructe), băuturi carbogazoase, pâinea neagră, produsele lactate.
Se recomandă: Simeticon 40 mg.( “Espumisan 40mg”, “Balonix Med 80mg” , “Flaton 50mg” , “Flatulence 80mg”): 2 comprimate de 3 ori pe zi.
*Acest lucru este necesar pentru a elimina balonarea excesivă.

În ziua examinării:
– Investigaţia se efectuează pe stomacul gol – ultima masă nu trebuie luată mai târziu de 3-4 ore înainte de începerea examinarii;
– Pentru efectuarea RMN Enterografiei se prezintă cu 45-60 min până la ora examinării, cu o sticlă de Apa plată(1,5l).

– E nevoie să aduceţi toate documentele medicale legate de zona de interes: extrasele postoperatorii, datele examinărilor precedente, cum ar fi RMN (filme şi concluzii, dacă sunt), ecografie, CT. Îndreptarea medicului curant este binevenită. Această informație este necesară medicului-imagist, pentru a analiza şi planifica optim protocolul.

– RMN a organelor bazinului mic cu/fără contrast

In cazul examinarii prostatei: se recomandă abstenenţă sexuală aprox.24h până la examinare.

Dieta: trebuie să fie excluse din alimentație fibre dure (varză, alte legume şi fructe), băuturi carbogazoase, pâinea neagră, produsele lactate.

Este recomandată realizarea investigaţiei cu o umplere medie a vezicii urinare.

Cu 1-2 zile înainte de investigaţie:
– Dieta: trebuie să fie excluse din raţia alimentară fibre dure (varză, legume şi fructe proaspete, boboase), băuturi carbogazoase, pâinea neagră, produsele lactate, etc.

În ziua examinării:
– Investigaţia se efectuează pe stomacul gol – ultima masă nu trebuie luată mai târziu de 3-4 ore înainte de începerea studiului.

Dieta de 3 zile :

– se exclud produsele ce pot provoca meteorismul: lapte, varza, boboase, cartofi, fructe (mere, banane, struguri) şi sucurile din fructe, paste făinoase, apa carbogazoasă, compot, dulceţuri.

– se indică: terciuri pe apă, omletă, carne şi peşte fiert, supe și lichide (apa plată) din abundenţă, chefir, brânză degresată, pesmeti, ceai din romaniţă fără zahăr, alimentele se prepară la aburi, se fierb sau se coc.

2 . Fermenti (“Creon 10.000″, “Panzinorm 10.000” ,”Triferment Forte 10.000”, “Mezim Forte 10.000”)
o capsulă în timpul meselor de 3 ori/zi,
MeteoSpasmyl cîte 1 capsula de 3 ori pe zi, înainte de masă.

3. Cu o seară Înainte de examinare – o cină uşoară la orele 18:00

4. În dimineaţa examinării – un dejun uşor (ceai de romaniţă fără zahar şi pesmeţi albi şi 1 capsula de MeteoSpasmyl .)

– Pentru maturi: Investigaţia se efectuează pe stomacul gol;
Nu se recomandă de fumat, de rugumat guma de mestecat dimineaţa înainte de investigaţie.
Medicamentele prescrise de medic se beau cu inghiţituri mici de apă plata, se exclud: sucuri, ceai, cafea, apa cu suc de lamâie.
Cu o zi înainte de investigaţie se exclud produsele ce pot provoca meteorismul lapte, varza, boboase, fructe (mere, banane, struguri) şi sucurile din fructe, paste făinoase, apa carbogazoasă, compot, dulceţuri, alimente grase, prăjite, picante.
A se administra:
1. Fermenti (“Creon 10.000″, “Panzinorm 10.000” ,”Triferment Forte 10.000”, “Mezim Forte 10.000”)
o capsulă în timpul meselor de 1-2 ori/zi.
2. Simeticon 40 mg.( “Espumisan 40mg”, “Balonix Med 80mg” , “Flaton 50mg” , “Flatulence 80mg”): O capsulă de 3 ori pe zi după masă sau cîte 2 capsule în cazul balonării excesive.
– Pentru copii: să nu bea şi să nu mănânce timp de 4 ore înainte de investigaţie sau să omită primirea unei mese.
Se bea apă plată, se exclud: sucuri, ceai, cacao, lapte.

E necesar de băut 500 ml de apă plată cu o oră înaintea începerii investigaţiei. Nu se permite urinarea înainte de investigaţie.

Nu se face în timpul menstruaţiei. Preferabil din 05-10 zi a cicl.menstrual. NEW

Cu cîteva ore înainte de examinare este necesar de pregătit tractul intestinal. În acest scop se recomandă clister evacuator ( 1,5 l apa reсe) sau supozitorii rectale de curăţare.

Pregătirea pentru colonoscopie trebuie să înceapă cu 3 zile înainte de examinare:
În această perioadă, se recomandă de exclus din alimentaţie: carnea, legumele, fructele, ciupercile, pâinea, terciurile, pastele, cafeaua.

Se permite de inclus în alimentaţie:
1. Produse lactate – laptele, smântâna, laptele acru, iaurt fără coloranţi şi aditivi, caşcaval topit, cu exceptia brânzei de vaci!!!
2. Brînză sau caşcaval – mărunţit prin răzătoare în I-a şi II-a zi de pregătire;
3. Omleta, în I-a şi II-a zi de pregătire;
4. Bulion limpede, miere de albini, sucuri limpede, apă plată, ceai.

În ultima zi (a III-a) de pregătire se permite de consumat doar lichide (bulion limpede, suc limpede, apă plată, ceai).

La ora 14.00 se începe pregătirea intestinului. Aveți nevoie de Lactuloză („Duphalac”, „Lactulac”, „Imoper”), 400 ml, care se iau în felul următor:

-La ora 14.00 se dizolvă 200 ml Duphalac în 2,5l de apă plată, se consumă porționat timp de 3-4 ore. Apoi faceți o pauză.

-La ora 19.00 se mai dizolvă 200 ml de Duphalac în 2,0l de apă și se consumă timp de 2 ore, până la 21.00.

-Seara înainte de somn, luați 3-4 capsule de Simeticon 40 mg, ( „Espumisan 40 mg”, „Balonix 80 mg”)

Dacă nu reușiți să găsiți Lactuloză („Duphalac”, „Lactulac”, „Imoper”), puteți folosi 4 pliculețe de Macrogol pentru pregătirea intestinului („Fortrans”, „Diagnol”, „Prolax Forte”), care se dizolvă în 4l de apă fiartă, răcită la temperatura camerei. Se bea timp de 4-6 ore( deal 14.00 până la 21.00).

După aceasta, seara se poate de consumat doar lichide limpezi! În zilele destinate pregătirii pentru colonoscopie puteți în continuare primi medicamentele pe care le administrați ordinar, cu excepția preparatelor de fier și cărbune.

În caz că aveți constipații , cu 2 zile înainte de pregătire se recomandă dimineața și seara să primiți câte 20 ml de soluție de Dufalac, dizolvat la un pahar de apă.

Nu se permite efectuarea clismei evacuatorii !!!

În ziua ivesigaţiei nu mâncaţi şi nu beţi nimic. Vă prezentaţi la CDG cu 1 oră înainte de ora programată pentru examinare. În acest timp, veti efectua un examen preanestezic, necesar evaluării stării generale a sănătătii Dvs. si aprecierii riscului anestezic, urmat de consultul medicului anesteziolog. Examenul Preanstezic Expres (ECG, hemoleucograma, ionograma şi coagulograma) este obligatoriu si se face doar la CDG, în ziua efectuării colonoscopiei. Rezultatele anterioare a investigaţiilor sus-numite nu se vor accepta deoarece nu reflectă în măsură completă starea Dvs. de sănătate în ziua procedurii.

Deoarece pregătirea pentru colonoscopie şi informatia despre starea generală de sănătate sunt elemente esentiale pentru reuşita procedurii, este recomandat să aveţi cu Dvs. cartela medicală de ambulator si rezultatele examinărilor anterioare, în caz că ati efectuat o irigoscopie, gastroscopie sau colonoscopie.

Important!!!

După colonoscopie veţi fi supravegheat şi monitorizat de către medicul anesteziolog aproximativ 1-2 ore. Este recomandabil să veniti cu un însoţitor.
În ziua efectuării colonoscopiei și după investigație, nu se permite de condus automobilul !!!

Cu o zi înainte de investigaţie – ultima cina la 18:00 – 19:00.
În ziua examinarii:
De dimineaţă nu se permite de mâncat şi de băut nimic.
Nu consumaţi guma de mestecat şi nu fumaţi!

IRM-1.5T Enterografia (evaluarea intestinului subțire) cu contrast;
IRM-1.5T a abdomenului;
IRM-1.5T a abdomenului cu contrast;
IRM-1.5T regim colangiografie (MRCP) cu contrast;
Consultatia medicului terapeut (internist);
Ecografia organelor abdominale (ficat,vezica biliara,pancreas,splina).

1.Efectuarea analizelor pe nemâncate dimineaţa.

2. Cu o zi înainte de investigaţie se exclude: mâncarea grasă şi prajită, alcoolul, fumatul şi stresul.

3. Anunţarea medicului despre medicamentele administrate.

4. Efectuarea analizelor de sânge după radiografie sau procedurile de fizioterapie în aceeaş zi nu este recomandată.

5. Testele hormonale se efectuează strict pâna la orele 09.30.
La prezentarea în Laborator e necesar de specificat ziua ciclului menstrual.

6.Evaluarea în dinamică a unui test de laborator se efectuează la aceeaşi oră a zilei ca şi testul anterior.

Recipientul cu urina colectată se aduce în timp de o oră la Laborator.

Recipientul cu porţiunea de mijloc a urinei de dimineaţă se aduce la Laborator timp de o oră.

Se colectează timp de 24 ore.
Prima probă de urină se aruncă. Pe parcursul întregii zile, al nopţii şi prima urină de a doua zi de dimineaţa se colectează într-un vas de colectare curat, care se pastrează într-un loc rece pe durata colectării. A doua zi de dimineaţa se măsoară exact cantitatea de urină colectată, se amestecă şi se aduce la laborator 100 ml din aceasta, pe etichetă căruia se notează numarul de identificare, numele, prenumele pacientului, data şi anul de naştere, precum şi volumul urinei colectat în 24 ore.

Testul se efectuează din urina de 24h.

Preventiv cu 72 ore înaintea recoltării se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolată, fructe (în special banane) şi substanţe care conţin vanilie.

De asemenea se vor evita fumatul, stresul fizic şi psihic. Este de preferat să se întrerupă medicaţia care poate produce interferenţe cu 1 săptămână înaintea recoltării.

Testul se efectuează din urina de 24h.

Preventiv cu cel puţin 48 ore înaintea recoltării – se va evita administrarea de aspirină, disulfiram, rezerpina şi piridoxină, de asemenea, se vor evita fumatul, stresul fizic şi psihic. Deoarece L-dopa interferă cu testarea se va evita administrarea acesteia cu 2 săptămâni înaintea recoltării.

Testul se efectuează din urina de 24h.

Pregătire pacient – se va evita consumul de produse care conţin cofeină cu 72 ore înaintea recoltării. De asemenea, se va evita fumatul, stresul fizic şi psihic pe perioada recoltării.
Este de preferat să se întrerupă medicaţia care poate produce interferenţe cu 1 săptămână înaintea recoltării.

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Nu utilizați geluri și/sau antiseptice în timpul igienei intime.
 3. Colectați porția de mijloc a urinei matinale într-un container steril.
 4. Timp de 2 ore livrați containerul în laborator.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Abtineți-vă de la contact sexual timp de 3 zile înainte de investigație.
 3. Cu 3 ore până la prelevarea analizei abțineți-vă de micțiune.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul între curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Abtineți-vă de la contact sexual timp de 3 zile înainte de investigatie.
 3. Cu 3 ore până la prelevarea analizei abtineți-vă de micțiune.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul între curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Abtineți-vă de la contact sexual timp de minimum 3 zile înainte de investigație.
 3. Cu 3 ore până la prelevarea analizei abtineți-vă de micțiune.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul între curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Nu vă prezentati pentru prelevarea analizei în timpul menstruatiei (eliminărilor sangvinolente).
 3. Abtineți-vă de la contact sexual timp de 3 zile înainte de investigație; nu folosiți creme sau supozitorii vaginale, iar în ziua prelevării analizei efectuați igiena intimă și spălături fără utilizarea gelurilor și/sau antisepticelor.
 4. Cu 3 ore până la prelevarea analizei abtineți-vă de micțiune.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul între curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Dimineața nu spălați dinții, nu clătiți gura cu apă, nu beți și nu mâncați.
 3. La sugari: excludeți alimentația la sân cu 2 ore până la prelevarea materialului biologic.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

 1. Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la initierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.
 2. Dimineata nu spălati dintii, nu clătiti gura cu apă, nu beti si nu mâncati
 3. La sugari: excludeti alimentatie la sân cu 2 ore până la prelevarea materialului biologic.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene. Nu spălaţi cu anticeptice.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la inițierea terapiei antibacteriene sau în intervalul intre curele de tratament, dar nu mai devreme de 2 săptămâni după finisarea terapiei antibacteriene.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE

Nu necesită pregătire specială.

Timpul de eliberare a rezultatelor: DUPA 5 ZILE LUCRĂTOARE